
Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile kent merkezinde bulunan Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerindeki 100’e yakın mahalle 18’e indirildi. Meclis kararıyla, Erzurum’da aralarında asırlık geçmişleri bulunan mahallelerde kapatılmış oldu. Yeni uygulamayla kent merkezindeki en az nüfuslu mahalle sayısı 19 bine ulaştı.
Yakutiye’nin mahalle sayısı 10’a düştü
Yeni uygulamaya göre Yakutiye ilçesinde bulunan yaklaşık 70 mahalle birleştirilerek 10 mahalleye düşürüldü. Yeni sisteme göre Şükrüpaşa Mahallesi 3 mahallenin, Muratpaşa Mahallesi 9 Mahallenin, Lalapaşa Mahallesi 9 mahallenin, Ömer Nasuhi Bilmen Mahallesi 1 mahallenin, Üniversite Mahallesi 3 mahallenin, Rabia Ana Mahallesi 22 mahallenin, Kazım Karabekir Mahallesi 14 mahallenin, Dadaş Köy Mahallesi 2 mahallenin, Dumlu Mahallesi 2 mahallenin ve Kurtuluş Mahallesi de 3 mahallenin birleşmesiyle oluşturuldu. Yeni uygulamaya göre artık Evrenpaşa, Çırçır, Köşk, Veyis Efendi, Kırmacı, Hasani Basri, Gez, Şehitler, Gazi gibi tanınan mahalle isimleri tarihe karıştı.
Ilıca tek mahalle oldu
Aziziye ilçesinde ise düzenlenen mahalle birleşimlerinde 13 olan sayı 3’e indirildi. Dadaşkent’te bulunan 6 mahalle Saltuklu ve Selçuklu isimlerini alarak 2’ye düşürülürken, Ilıca’da bulunan 7 mahallede birleşerek Ilıca Mahallesi olarak düzenlendi. Aziziye ilçende yapılan birleşmelerde eski mahalle isimleri tamamen kaldırılarak yeni 3 isim verildi. 200 evler, Bilali Habeş, Fidanlık, Yeşil Mahalle gibi isimlerde tamamen kaldırılmış oldu.
Palandöken 5 mahalleden oluşuyor
Son nüfus sayımında 161 bin 482 kişinin yaşadığı Palandöken İlçesinde bulunan 17 mahalle de birleşim sonucu 5 mahalleye düşürüldü. 6 mahallenin birleşimi ile Adnan Menderes Mahallesi, 3 mahallenin birleşimi ile Solakzade Mahallesi, 2 mahallenin birleşimi ile Hüseyin Avni Ulaş Mahallesi, 4 mahallenin birleşimi ile Yunusemre Mahallesi, 3 mahallenin birleşmesi ile de Abdurrahman Gazi Mahallesi meydana getirildi. Yapılan değişiklik ile Harput, Tuzcu, Kazım Yurdalan gibi mahalle isimleri de tarih oldu.
Mahalle nüfusları 30 bine çıktı
Birleşmeler sonucu bazı mahallelerin nüfusları 30 bine kadar yükseldi. 3 bin 200 nüfusu olan Yakutiye ilçesinde bulunan Muratpaşa Mahallesi 26 bin 400’ e çıktı. 284 nüfuslu Lalapaşa Mahallesi’nin nüfusu ise 19 bin oldu. Yaklaşık 20 mahallenin birleşmesi ile oluşturulan Rabia Ana Mahallesinin nüfusu ise 23 bin. Palandöken İlçesindeki Adnan Menderes Mahallesinin nüfusu 32 bin olurken, Hüseyin Avni Ulaş Mahallesinin nüfus sayısı yaklaşık 33 bine kadar çıktı.
Muhtarlar karara tepkili
Yapılan bu değişikliklere tepki gösteren Erzurum Mahalle Muhtarları Derneği Nevzat Tunga, mahalle nüfuslarının aşırı derecede artacağını söyledi. Tunga, kimsenin fikrinin alınmadan birleştirme yapıldığını savundu. Tunga, “Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış bir uygulamadır. Biz muhtarlar olarak bu birleşime hep karşı çıktık. Bu vatandaşlarımıza bir zulümdür. Mahallelerin çok olduğu savunulabilirdi. Ama 100 mahallenin birden bire 18’e indirilmesi de mantık dışıdır. Kimse bu sistemi kurarken bize danışmadı. Bu işin içinde biri olarak eğer birleşme yapılacaksa nasıl yapılacağını söylerdik. Bunun gibi bir sistem getirmezdik. Şu an muhtarlık yaptığım Yukarı Yoncalık Mahallesi birleşme kararı ile Rabia Ana Mahallesi diye yeni bir isimli mahalleye katıldı. Bu bir mahalle nüfusunun 30 bini geçmesi demektir. 22 mahalleden oluşan Rabia Ana Mahallesi’nin nüfusu 30 bin olunca kim kimi tanıyacak. Bir vatandaş muhtarlıkla ilgili bir işini yaptırmak için kilometrelerce yürümüş olacak” diye konuştu.
“Değerimiz olan mahalle isimleri kaldırıldı”
Belediye Başkanlarının daha az kişi ile muhatap olmalarını istediklerinden birleşme kararı aldıklarını iddia eden Tunga, tarihi isimlerinde yok olduğuna dikkat çekti. Tunga, “Mahalle muhtarlarımız özellikle kentsel dönüşüm projelerinden sonra mahallerine hizmet için sürekli belediye başkanlarının yanına gitmeye başladılar. Bundan bunalan başkanlar ise 100 kişi ile uğraşacağıma 18 kişi ile uğraşırım diyerek Türkiye’de ilk defa yapılan bu sistemi getirdiler. Bu sistemin bir diğer zararı ise kentimizin tarihine olmuştur. Çırçır, Veyisefendi gibi tarihe mal olmuş mahallelerimiz var. Gurbetteki insanlar birbirlerinin mahallelerini sorarlardı. Şimdi bunların hepsi kaldırıldı. Bir an önce bu sistemin iptalini istiyoruz. ” dedi. Tunga, konuyla ilgili hukuki mücadelelerinin de devam